Vooruitblik 10e Voorjaarstocht Nistelrode

Geplaatst op 25-03-2024  -  Categorie: Verenigingsnieuws  -  Auteur: Myriam van de Berg

De voorjaarstocht van OLAT op 21 april! Heerlijk, het is lente, wat is fijner om er op uit te trekken met OLAT. De voorjaarstocht staat met een uitroepteken in onze agenda. Het is een prachtige wandeling die alle deelnemers door het grootste aaneengesloten natuurgebied in Brabant leidt: de Maashorst.
De langste afstand doet daarnaast Herperduin aan. Ook komen we door enkele buurtschappen, dus krijgen we vandaag een mooie afwisseling van natuurgebieden in een geografisch bijster interessant gebied en een eeuwenoud landschap.

Op het moment waarop Myriam een start maakte met deze vooruitblik zag het er buiten troosteloos uit: één lange bui, van de vroege ochtend tot de late avond. De winterserie in Milheeze was toen net achter de rug en dat was ook een natte bedoening. Maar deze sombere dagen zijn we vergeten. Het is lente, we hebben inmiddels al mogen genieten van enkele ‘warmste maart-dagen ooit’. De natuur ontluikt, de bomen en struiken worden iedere week groener, het fluitenkruid bloeit. Het is volop genieten en dat gaan we vandaag dan ook doen. Snel de wandelschoenen pakken en op weg naar Nistelrode!

Bij partycentrum Maxend ofwel de Brouwershoeve treffen we een gezellige drukte en al gauw staan we mét de routebeschrijving in de hand klaar om van start te gaan. We lopen direct op autoluwe wegen in het buitengebied van Nistelrode.

Alle wandelaars lopen in noordelijke richting naar het buurtschapje Donzel. Onderweg gaan de routes uiteen, de 10 km- en 15 km-lopers buigen af. Ze lopen door de kom van Nistelrode en komen op het fietspad dat hen via een tunneltje onder de A50 door leidt. Aan de andere kant
van de snelweg komen we in het buurtschapje Loo, aan de westelijke rand van de Maashorst. We lopen hier door een gebied waar de tijd geen vat op heeft gehad. Er zijn nog steeds kleine, oorspronkelijke percelen weilanden, akkers, bos, houtwallen en natte stukken.

Een volgende splitsing: de 15 km gaat op weg naar de caférust LosdoorhetBos, terwijl de wandelaars op de 10 km de route vervolgen over smalle kronkelige paadjes tussen vliegdennen, berken en langs heideveldjes. Wat is het hier mooi! Na zo'n 3 km bos en heide komen zij weer samen met de wandelaars die 15 km lopen en gaan samen op weg naar de soeppost.

De wandelaars op de langere afstanden lopen verder in noordelijke richting. Zij steken de randweg van Nistelrode over en komen op een soort betonpad met een bijzondere naam: de 126e Wingweg. Over bospaden lopen we naar Zevenbergen, dichtbij de A50 en A59. Bij dit buurtschapje liggen zeven grafheuvels uit de Bronstijd. Dat verklaart de naam. Wij vinden er onze wagenrust. Een lekker bekertje koffie, thee of chocolademelk wacht op ons, aangereikt door de, zoals altijd, goedgemutste vrijwilligers. Lekker even zitten, een praatje maken en dan weer op pad.

Zoals u tot nu toe hebt kunnen lezen gaat het weer een bijzondere tocht worden. U kunt zich uiteraard op de dag zelf laten verrassen wat onze routebouwers Johan en Johanna nog meer voor u in petto heeft maar u kunt er ook voor kiezen om de volledige vooruitblik te lezen, dat kan hier: Vooruitblik Voorjaarstocht Nistelrode.

Het is al mogelijk om u vooraf in te schrijven, op de dag zelf kan dit uiteraard ook nog.