Hertog Hendrikpad

Het Hertog Hendrikpad is een rondwandeling om Eindhoven en is met variant 94 km lang.20240105-hhp-8e-druk Het pad is genoemd naar Hertog Hendrik I van Brabant die in 1232 stadsrechten heeft verleend aan de plaats Eindhoven.

Het is verbazingwekkend dat de wandelaar grotendeels over onverharde paden en midden in de vrije natuur deze rondwandeling kan maken, terwijl de 'grote stad' nooit ver weg is.
De afwisslende route gaat over heidevelden, door kleinschalig boerenland, door broekbossen, langs (weer)kronkelende beken zoals de Dommel en Tongelreep en langs watermolens, kastelen en restanten van een industriële geschiedenis. U komt door typisch Brabantse dorpen zoals Aalst, Heeze, Sterksel en Geldrop.

Nieuw in deze uitgave is de 'Van Goghvariant' die u niet alleen door Nuenen voert met al haar tastbare herinneringen aan de grote schilder, maar ook door het landschap dat van Gogh geschilderd heeft. Dankzij de goede openbaar vervoer - en overnachtings- mogelijkheden kan ieder een dag- en afstandsindeling naar wens samenstellen. Ook horeca is ruim aanwezig onderweg. Het is in elk jaargetijde beslist de moeite waard het Hertog Hendrikpad te bewandelen.

Kenmerken

Deze rondweg om Eindhoven kent globaal vier kenmerken: De start en finish liggen in hartje stad bij het NS-station. De architecten van het Hertog Hendrikpad zijn niet uitgegaan van de industriële ontwikkeling van deze bruisende stad, maar brengen u direct binnen de invloedssfeer van het stroomgebied van de Dommel, een natuurlijke levensader die van zuid naar noord door de stad meandert. We volgen dit riviertje in zuidelijke richting en krijgen nog net een glimp te zien van een van de vele ‘wolkenkrabbers’ die Eindhoven inmiddels rijk is. Door een wandelparkachtige omgeving komen we uitnodigend langs het ‘cultureel erfgoed’ van deze Brabantse metropool.

Hh01Route

We verlaten Eindhoven via Eikenburg, een voormalig landgoed van jonkheer van der Beken Pasteel (1789-1864). Vanaf 1895 was er een internaat gevestigd en sinds 2001 staat het geheel op de lijst van rijksmonumenten. Via de bosrijke en bijna ongerepte omgeving van de gemeente Aalst-Waalre bereiken we de bekende ‘Hut van Mie Pils’, midden in de natuur. Dan even de snelweg A2 oversteken en we betreden de ‘Parel van Brabant’, zoals het grondgebied rond Heeze ook wel genoemd wordt. De Groote Heide tussen A2 en A67 is een uitgestrekt natuurgebied, met afwisselend heide, vennetjes en bossen, maar ook onverwachte glooiingen in het landschap.
Door dit gebied wandelend, bereiken we het buitengebied van Heeze en komen daar ‘onverwacht’ langs een protestantse enclave met een eigen kerkhof. Vanaf hier trekken we door een gebied waar nog een groot deel van het agrarische erfgoed in tact is gebleven. We bereiken Sterksel en doen het dorpje aan om daar van de gelegenheid gebruik te maken om ons even op te frissen. Sterksel is vooral bekend vanwege de epileptische woongemeenschap Kempenhaeghe. Deze instelling wil nu met het openstellen van het terrein voor bewoning door nieuwe doelgroepen een nieuwe leefgemeenschap vormen. Hierin moeten nieuwe dorpelingen zich straks net zo thuis voelen als de cliënten van Kempenhaeghe. Cliënten van Kempenhaeghe zullen er het leven in ‘een gewoon dorp’ ervaren. ‘Gewoon’ maar wel met bijzondere kenmerken. We wandelen door deze woongemeenschap. Door een mooi natuurgebied bereiken we wederom het buitengebied van Heeze en komen als het ware rechtstreeks in de achtertuin terecht van Kasteel Heeze.
Daarna volgt het gehucht Strabrecht en staan we letterlijk aan de voordeur van de Strabrechtse heide. Deze toeristische heide kent diverse gezichten, maar is vooral bekend om zijn diversiteit aan vennen.
Geldrop nodigt ons uit om even door het centrum te wandelen en de beleving van het dorp in ons op te nemen. Vooral de kerk is imposant. Nog net voordat de Collse watermolen in het zicht komt, wandelen we langs de Kleine Dommel en proberen onze voeten droog te houden terwijl we genieten van talrijke watervogels.Waar Vincent zijn dagen sleet, bewonderen wij op ons pad de Collse watermolen en komen dan achterom het dorpje Nuenen binnen. Ook hier is het goed toeven U moet dan wel de keuze hebben gemaakt om in de voetsporen van Vincent voor de alternatieve route door het dorp te kiezen. De eigenlijke route leidt ons om het dorp heen en die brengt ons op de Papenvoortse heide, met bossen, heidevelden en vennen. Een ware beleving om er te vertoeven. Via het Nuenens broek, een moerassig bosgebied komen we uiteindelijk in Nederwetten en krijgen daar weer aansluiting met de Van Gogh-variant.

We zoeken nu de Dommel weer op, maar niet voordat we even een uitwijk hebben genomen langs ‘de Kerkhoef’, en een ruïne van een voormalige kerk. Een geplande variant vanaf de Hooidonkse watermolen is nooit gerealiseerd, maar wel de moeite waard om daar even de weg naartoe in te slaan. Na een 100 meter komt u bij de watermolen en nog even verder gaat u door een poortje en staat u bij de kapel van een voormalig klooster. U volgt daarna de route langs het kanaal tot Son en kiest dan verder voor de gemarkeerde route over Bokt richting Eindhoven. Zover mogelijk kunt u hier langs de Dommel wandelen. In Eindhoven volgt u de route richting de woongemeenschap Eckartdal en het landgoed Soeterbeek. Uiteindelijk wandelt u over het terrein van de Technische Universiteit naar het NS station.

Er is een nieuw boekje uit van het Hertog Hendrikpad. Het boekje kost € 9,25 en is de 8e druk.
Hiermee komen alle voorgaande prijsvermeldingen te vervallen.

Wijzigingenblad

In de loop van de tijd kan het gebeuren dat zich omstandigheden voordoen die een aanpassing van de route noodzakelijk maken. In het veld wordt dan zo snel mogelijk gereageerd door de bewegwijzering aan te passen.

De beschrijving van het boekje houden we door middel van een wijzigingenblad actueel. Kijk dus voor dat je gaat lopen op de site en zoek even naar het wijzigenblad. Je kunt het ophalen uit het downloadvak hieronder.

Stempelbrief

Klik op de knop hieronder voor een lege stempelbrief. Als je deze brief mee neemt, kun je op de daarvoor bestemde plaatsen laten stempelen. Zodra alle stempels gezet zijn, kan de stempelbrief ingezonden worden en zal tegen betaling een oorkonde verzonden worden. Je kunt het ophalen uit het downloadvak hieronder.

Hertog Hendrikpad wandelgids

Om de wandelgids van het OLAT Hertog Hendrikpad te bestellen, klik dan hier.
U wordt dan doorgestuurd naar onze OLAT Boetiek waar u de wandelgids kunt bestellen.