Vooruitblik 56e Winterserie Stramroy

Geplaatst op 21-11-2022  -  Categorie: Verenigingsnieuws  -  Auteur: Myriam van de Berg

Voor de laatste winterserie-wandeltocht van 2022 op zondag 11 december, zijn onze routebouwers uitgeweken naar een prachtig gebied, net over de provinciegrens en nabij onze Zuiderburen. We zijn te gast in het Limburgse Stramproy. In het gezellige café-zaal Van Loon weten ze, net als in Brabant, wat een ‘goei bekske’ koffie is. En deze is al vroeg bruin, zodat de mensen op het startbureau in de donkere dagen voor de kerst al even lekker bij kunnen komen.

Na het in ontvangst nemen van de routebeschrijving gaan we op stap voor een fraaie wandeling door maar liefst 7 natuurgebieden. De route van de 40 km komt ook nog over een landgoed. Het mooie Graaf van Hornepad was de inspiratiebron voor deze winterserie. Er ontstond een route met heel wat
splitsingen en samenkomsten van afstanden. Dankzij het voortreffelijke werk van onze pijlers op de dag vóór de wandeltocht, wordt dit alles in goede banen geleid. Hulde!

Het Limburgse Stramproy met zijn ruim 5.000 inwoners was ooit een zelfstandige gemeente, maar maakt nu deel uit van Weert. Wellicht de bekendste inwoner was Mary Servaes, alias de Zangeres Zonder Naam, die hier een groot gedeelte van haar leven heeft gewoond.

In 1244 wordt er voor het eerst melding gemaakt van de naam Rode. Stramprode, wat staat voor ontgonnen bos, wordt in 1299 voor het eerst vermeld. Door de ontginning zijn landerijen ontstaan en deze omgeven de bebouwde kom van het dorp. Na ons vertrek uit zaal Van Loon lopen we dan ook snel in het buitengebied met zijn boerderijen.

De eerste splitsing dient zich aan. De mensen die 10 km lopen krijgen een leuke route door de omgeving van Stramproy met afwisselend stukjes bosgebied en landerijen. De grote natuurgebieden waar de andere afstanden komen, zijn qua afstand niet haalbaar. Maar dat neemt niet weg dat deze route absoluut de moeite waard is! De andere wandelaars lopen in zuidelijke richting en komen al snel op Belgisch grondgebied.

En wat de rest van deze winterserie-wandeltocht in petto heeft, lees dan de volledige vooruitblik via de volgende link: Vooruitblik WS Stramproy.

Bent u ook al direct enthousiast geworden en wilt u zich al voorinschrijven, dat kan via de volgende link: inschrijven Winterserie Stramproy. Het voordeel van voorinschrijven is dat u bij de start niet meer langs de inschrijftafel hoeft te gaan maar alleen uw inschrijving hoeft te laten scannen maar ook dat u het GPX-bestand van de door u gekozen afstand de zaterdag voorafgaand aan de wandeltocht per mail krijgt toegestuurd.