Verslag 51e Winterserie Diessen 21 januari 2018

Geplaatst op 22-01-2018  -  Categorie: Wandelverslagen  -  Auteur: Ankie van Boxtel

Vandaag stond de 2e winterserietocht van het seizoen 2017/2018 op het programma. Deze keer was het vertrek vanaf Partycentrum Hercules te Diessen.  

Na het inschrijven gingen alle afstanden de eerste kilometers samen op. Om in de schitterende natuur van de omgeving van Diessen te komen, moesten we eerst het dorp uit geraken om daarna het natuurgebied “Annanina’s Rust” in te wandelen. Hier was al goed te zien wat de storm van afgelopen week teweeg had gebracht, vele bomen waren of omgevallen of er waren takken afgebroken. Na het kriskrassen door dit gebied met veel rododendrons doemde de witte tent op, dat kon maar één ding betekenen, de eerste wagenrust is in zicht. img-20180121-100913

Na deze wagenrust namen de 10 en 15 km afscheid van de andere afstanden, zij liepen weer het natuurgebied in om later weer samen te komen met de andere afstanden. De langere afstanden gingen de andere kant op, richting Biest-Houtakker. Na het passeren van de rioolzuivering (over een modderig paadje) voegden zij zich bij de kortere afstanden. Niet veel later stond iedereen voor een dilemma, de weg was overspoeld wat nu ….. Gelukkig was dat een normaal iets voor dat deel van het gebied, want er was een voetgangersbrug waardoor iedereen met droge voeten de overkant haalde.

Niet lang na deze brug namen de 15 en 20 km weer afscheid van de langere afstanden. De andere wandelaars liepen richting het Wilhelminakanaal om vervolgens in Haghorst bij eetcafé “De Horst” aan te komen voor een pauze. img-20180121-101118

Na deze pauze weer via een stukje landelijk gebied verder waarbij in het bos de samenkomst was met de 15 km-route om vervolgens met zijn allen richting de grote wagenrust, de soeppost te wandelen. Daar werd overheerlijke lente-ui soep geserveerd. 

Na deze post ging de 15 en 20 km-route rechtsaf, de 30 en 40 km linksaf. De 30 km nam niet veel later afscheid van de 40 km-route welke rechtdoor ging. De 30 km liep langs het riviertje de Grote Beerze en via buurtschap Huygenvoort langs de Beerze ging de route verder door de Aardbossen. De langs de Grote Beerze slingerende wandelpaden gaf weer een mooie dimensie van de schitterende Brabantse natuur. img-20180121-122309

Na het verlaten van deze bossen duurde het niet lang voordat er een ander bos opdoemde. Hier waren vele bruggetjes waardoor we beide zijdes van de Grote Beerze bewandeld hebben en niet veel later was daar de 2e caférust, bij het fraai gelegen Landalpark “In Auberge De Hilver”. Deze rustpauze was voor zowel de 30 als de 40 km. 

De 40 km hadden een ontmoeting met landgoed “De Baest”, ook wel het mooiste landgoed van Brabant genoemd. Na de exclusieve wagenrust werden zij getrakteerd op een ander landschapstype, namelijk de heide en wel de “Landschotse Heide”. Deze heide wordt ook wel “de Keienhurk” genoemd, vernoemd naar het grootste aanwezige ven.

Via een ander natuurgebied, “de Grijze steen” kwamen zij ook aan bij de 2e caférust. 

Het laatste deel van deze schitterende winterserietocht ging over fraaie zandwegen. De kortere afstanden kwamen samen met de langere afstanden om gezamenlijk naar het eindpunt te wandelen. 

Een dank aan de routebouwers, Ad Verbakel en Theo van Boxmeer en alle vrijwilligers, zonder deze mensen (en uiteraard het mooie weer) hadden de 713 wandelaars niet zo kunnen genieten.