Verslag 19e Avond4Daagse 2024

Geplaatst op 26-06-2024  -  Categorie: Verenigingsnieuws  -  Auteur: Ton Vissers

Volgens Waterschap De Dommel was de spreekwoordelijke emmer vol, elk buitje dat erbij komt geeft wateroverlast in het Dommelgebied. Nou, dat hebben we geweten! Waren routes een dag voor de tocht nog redelijk begaanbaar, door regenval in de nacht veranderden paden in sloten of een blubberig geheel en moesten routes snel aangepast worden.

De routebeschrijvingen klopten gedeeltelijk of zelfs helemaal niet, om over de vooruitblik in OLATNieuws maar te zwijgen.
Diegenen die gingen pijlen en afpijlen kregen tot op het laatste moment een gewijzigde route voorgeschoteld, maar ze gingen toch vol goede moed aan de slag. Ook de posities van de verzorgingsposten en verkeersregelaars werden aangepast. Iedere keer weer gingen al onze vrijwilligers zonder te klagen aan de slag. Hoe dan ook wilden we met zijn allen ook deze 19e editie weer tot een succes maken en dat is gelukt!

Dag 1: Boskant
Deze avond begon met regen, maar dat weerhield 690 wandelaars er niet van om aan de startstreep te verschijnen: wat een opluchting. Een orkestje zorgde voor de gezelligheid en meteen na de start kregen de deelnemers ook nog eens een tasje met inhoud, gesponsord door AH.

De route van 5 km was slechts op enkele plaatsen gewijzigd en veel kinderen genoten volop van enkele modderige paden waar ze doorheen konden baggeren. Ook werd er serieus gezocht naar de juiste antwoorden van de puzzelopdracht.20240530-avd-olland-fvdb
Jammer genoeg waren we genoodzaakt om voor de 10 km een groot gedeelte van de route door De Scheeken te laten vervallen; daarvoor in de plaats kwamen enkele wat bredere, drogere paden. Deze route werd hierdoor wel korter.

Bij de aankomst was er weer volop bedrijvigheid. De droge en natte antwoorden van de puzzelopdrachten konden bij Corry ingeleverd worden, die ze thuis te drogen legde.

Dag 2: Nijnsel
Enkele dagen voor de tocht zagen we de bui al hangen en hadden we voor de 5 km-wandeling een compleet nieuwe route gemaakt, bijna geheel over verharde paden. Voor de 10 km lag ook al een omleiding klaar, maar na een nacht vol regen moesten we tóch weer vroeg op pad om een omleiding van de omleiding te maken.

Na een telefoontje begonnen Cor en Toon vol goede moed de ongenummerde pijlen te hangen, de routebeschrijving kon de prullenmand in. De vlaggen hingen, de OLAT-tenten stonden, Corry was er weer met de puzzelopdrachten en ook de stempelaars hadden er weer zin in.

De 767 wandelaars konden dit keer vertrekken zonder paraplu of regenkleding; af en toe kwam zelfs het zonnetje even door. Al vrij snel na de start was er tijd voor een peertje, waarna de splitsing van de 5 en 10 km plaatsvond. De 10 km-wandelaars maakten toch nog kennis met een klein stukje van de Hazenputten, waar ze op veel plekken zelf konden constateren hoe nat het overal was.
Na de samenvoeging met de 5 km ging de route voor een groot deel door de bebouwde kom van Nijnsel. Op een enkele plek ook nog door een stukje buitengebied. 20240529-a4d-nijnsel-fvdbHier kwamen enkele wandelaars er achter dat je écht niet van het pad af kon zonder vastgezogen te worden in de modder, een bijzonder tafereel.

Bij De Beckart stonden de artiesten van een bandje de wandelaars weer op te wachten en zorgden voor een muzikaal onthaal.

Dag 3: Olland
Het weiland dat we al jaren gebruikten als parkeerterrein was onbegaanbaar, dus werd op inschrijven.nl een oproep gedaan aan de deelnemers om met de fiets te komen. Maar ook op het fietsgrasveld
stond veel water, dus was het behelpen. Een dag voor de tocht besloten we om een modderige weide te ontwijken door niet rechtdoor, maar rechtsaf te slaan richting het centrum.

Voor 754 wandelaars werd het een wandeling met verrassende plekken en ook nu was het weer droog. Na een rondje rond de kerk volgden nog verschillende zandpaden, waarna de splitsing van de wandelafstanden volgde. De 10 km ging richting Kienehoef, waar de varkens verbaasd stonden te kijken naar al die drukte. Het laatste stukje ging weer gezamenlijk richting De Beuk.

Dag 4: Sint-Oedenrode
Enkele weken voor de tocht hadden we ook hier het gevoel dat de weergoden ons in de steek zouden laten. Gelukkig maakten we meteen een alternatief mét routebeschrijving. Ad zorgde dat deze keurig op tijd afgeleverd werd door de drukker.

De 739 deelnemers deden o.a. de kinderboerderij aan en de trimbaan op park Kienehoef, waar volop gebruik van werd gemaakt. De 10 km-route bevatte nog een extra lus met daarin o.a. het natte Diependaal waar Mies, Mien en Lies weer klaarstonden met een heerlijke traktatie.

En dan, als afsluiting, was er voor iedereen een bloemetje en konden de laatste meters over de rode loper gemaakt worden. Een feestelijk onthaal volgde, met daarbij natuurlijk de uitreiking van de medailles en diploma’s.

Deze editie zullen we niet snel vergeten: we ontvingen veel positieve reacties dat we het - ondanks alles - tóch nog voor elkaar hebben gekregen.
Vooral dank aan al die vrijwilligers die zich flexibel toonden, waardoor dit evenement een succes kon worden met in totaal 2950 deelnemers.mascotte-vosje

Onze hoffotograaf Frans was ook aan de wandel en heeft de A4D mooi op beeld vastgelegd, deze kun je hier bekijken; Foto's Rooise Avond4Daagse

Ook Omroep Meierij was eens komen kijken wat er gaande was, dat bezoek kun je hier bekijken: https://www.omroepmeierij.nl/omroepmeierij/avondwandelvierdaagse-olat-wederom-een-succes-video

De datum voor volgend jaar is ook al bekend, namelijk van 20 tot en met 23 mei 2025.

Tot volgend jaar!